نام برنامه: صعود به قله دماوند (از جبهه جنوبی)
تاریخ برنامه: 21 مرداد 1394
نام سرپرست: مهدی قمری
نوع برنامه: کوهپیمایی
موقعیت جغرافیایی : 69 کیلومتری شمال شرق تهران
پشتیبان برنامه : حسین صادق زاده
گزارش برنامه : مهدی قمری
دماوند، نام بلندترین قله رشته کوه های البرز و نیز نام شهری است در 25 کیلومتری جنوب این کوه میباشد. این نام به پهلوی در کارنامه اردشیر بابکان به صورت دُنباوند و در کتیبه های دوران ساسانی چون کتیبه شاپور اول در نقش رستم فارس و کتیبه نرسی در پایکولی، به صورت دومباوند و دُنباوند، در نامه تنسر، شهرستان های ایران، ایرانشهر و کتاب جغرافیای موسی خورنی، دُمباوند آمده که در واقع تغییریافته نام پهلوی آن است.
دَم یا دَنب، همان دَم در زبان پهلوی، از مصدر دَفتن به معنی تف و گرما یا بخار و گاز است و آوند به معنی ظرف میباشد. وَند نیز پسوند نسبت است و در زبان پارسی باستان، فراوان به کار رفته. به این ترتیب می توان گفت این نام به معنی ظرفی است که دارای تف و گرما یا بخار و گاز باشد و به همین علت آن را به قله بلند البرز که زمانی آتشفشانی بوده نسبت داده اند.
مسیر جنوبی از ساده ترین و قدیمی ترین مسیرهای دست یابی به قله کوه دماوند است. دسترسی به مسیر جنوبی صعود، از طریق پلور و رینه امکان پذیر است. در نیمه های جادۀ آسفالتی متصل کنندۀ این دو نقطه به یکدیگر، مسیری خاکی و ناهموار به سمت شمال وجود دارد که با تابلویی کوچک مشخص شده است. این مسیر به گوسفندسرا و مسجد صاحب الزمان واقع در ارتفاع 3000 متری منتهی شده که مبدا صعود به قله دماوند از مسیر جنوبی است. پس از آن، مسیر به سمت بارگاه سوم در ارتفاع 4150 متری ادامه می یابد. برای حمل بار در این فاصله می توان از چهارپایان استفاده کرد. پس از بارگاه سوم و ادامۀ مسیر از سمت چپ آبشار یخی، به تپه گوگردی می رسیم که حاصل آخرین فعالیت های آتشفشان دماوند است. گاز گوگرد از حفره های متعدد سنگ های گوگردی پراکنده در این ناحیه متصاعد شده و سبب سوزش چشم و گلو می شود. ادامۀ مسیر در یک شیب نسبتا تند به قله ختم می شود. میانگین زمان لازم برای طی کردن فاصلۀ بارگاه اول تا بارگاه سوم 4 ساعت و از بارگاه سوم تا قله 6 ساعت میباشد.
ـ تیم 2 نفر سرزمین پارس ساعت 6 بعد از ظهر چهارشنبه 21 مرداد از ترمینال شرق به سمت پلور به راه افتاد. در ساعت 9 شب در قرارگاه پلور مستقر شدیم. قرارگاه پلور، در ارتفاع 2270 متری از سطح دریا، در زمین بزرگی واقع در ابتدای جادۀ سد لار، نرسیده به دو راهی رینه و به صورت سالن سوله با وسایل و تجهیزات مناسب ساخته شده است. این بنا شامل خوابگاه، سرویس های بهداشتی، دیوارۀ سنگ نوردی و پارکینگ است که توسط فدراسیون کوهنوردی کشور ساخته شده است .
روز 5 شنبه 9 صبح پس از یک خواب عمیق و کافی و با علم به اینکه این آخرین استراحت مناسب ما خواهد بود با سواری پاترول و پرداخت نفری 15 هزارتومن به سمت گوسفند سرا (مسجد) به راه افتادیم که در ساعت 11 از آنجا صعود خودمان به بارگاه سوم دماوند را شروع کردیم. هوا خنک ولی همراه با افتاب تندی بود. مسیر پیمایش پر تردد و شلوغ بود که البته با توجه به تعطیلی روز سه شنبه و مرداد ماه بودن قابل پیش بینی بود .
در ساعت 15 وارد قرارگاه شدیم. ازدحام کوهنوردان در جبهه جنوبی مشکلاتی از قبیل سر و صدا ، کمبود جا برای برپایی چادر و بهداشت را به همراه داشت .
با هماهنگی که با آقای ازوزی مسول بارگاه داشتیم موفق شدیم قسمتی از کف سالن بارگاه را زیرانداز انداخته و شب را در آنجا سپری کنیم. تجربه گرانقدری داشتم که فهمیدم محال است بتوان استراحت خوبی در آن مکان و در آن شرایط کرد .
در ساعت 10 شب سیل روانه شدن افراد برای استراحت کردن به داخل بارگاه آغاز شد. بعد از جمع کردن میز و هزینه شب مانی و فروکش کردن صدای بی دلیل عده ای به ظاهر و نه به باطن کوهنورد بالاخره ساعت 11 خاموشی زده شد .
پس از 2 ساعت خواب و استراحت سبک با تغییر در برنامه تصمیم به شروع صعود از چهار و نیم صبح به دو ونیم شب گرفتیم. کوله حمله جمع اوری شد و با نور هدلامپ وارد یال سنگی کنار آبشار یخی شدیم. شب سرد و پرستاره ای بود که افراد را به داخل خودش سوق میداد. ساعت 8 بر روی تپه گوگردی و بالاخره ساعت 8 و نیم وارد قله شدیم .
پس از پناه گرفتن در پشت سنگی داخل کاسه اقدام به عکاسی و ریکاوری کردیم و پس از 30 دقیقه به سمت پایین رهسپار شدیم. ساعت 12 وارد بارگاه و پس از استراحت و تجدید قوا در ساعت 13 به سمت مسجد به راه افتادیم .
ساعت 15 وارد گوسفندسرا شده و با کرایه گرفتن نیسان با گروهی دیگرساعت 16 به پلور وارد و با اندکی معطلی کنار پل آهنی جهت کرایه کردن ماشین های گذری در ساعت 20 برنامه در تهران به پایان رسید .
نکات قابل توجه در این برنامه:
- در بیشتر نقاط در مسیر جنوبی دماوند آنتن دهی موبایل وجود دارد.
- در مسیر جنوبی در گوسفندسرای احسانی، بارگاه سوم و در مسیر قله از یخچال امکان تهیه آب آشامیدنی با احتیاط وجود دارد.
به همراه داشتن نوشابه گازدار و لیموترش برای صعودهای ارتفاع بالا توصیه میشود.
- در ابتدای جاده خاکی به سمت گوسفندسرا پست محیط زیستی برقرار شده است که با دریافت ورودی و تحویل کیسه زباله در قبال مبلغی، به جمع آوری زباله کوهنوردان و طبیعت گردان می پردازد.
- نزدیک ترین مکان درمانی برای رسیدگی های احتمالی به صدمات و حوادث در پلور می باشد.
ـ هزینه تقریبی تمام شده برای هر نفر 90هزار تومان محاسبه شد .
اسامی همنوردان حاضر در برنامه:
آقای مهدی قمری (سرپرست) - آقای میلاد محققی
" روابط عمومی گروه کوه نوردی سرزمین پارس "