نام برنامه : حوض سلطان
تاریخ برنامه : 14 اسفند 1394
نام سرپرست : مریم رحیمی
نوع برنامه : طبیعت گردی
موقعیت جغرافیایی : استان قم
پشتیبان برنامه : عماد سلامی
گزارش برنامه :
صبح روز آدینه ساعت 7:30 از میدان آزادی با یک وسیله سواری و تعداد 4 نفر به سمت اتوبان آزادگان و اتوبان قم به راه افتادیم. ماشین سواری دوم با تعداد 2 نفر در دو راهی واوان دو دوست دیگر مان را سوار کردند و برنامه با تعداد 8 نفر با شور نهفته ای در دلهایمان آغاز شد .
بعد از عوارضی تهران ـ قم در اولین استراحتگاه جهت خرید و صرف صبحانه در ساعت 9:30 توقف نیم ساعته ای داشتیم. دریاچه در دوردست کنار اتوبان کاملا مشخص بوده .
حوض سلطان در سال ۱۸۸۳ میلادی و بر اثر ساخت جاده شوسه تهران قم تشکیل شد. راههای ورود به منطقه: در ۳۵ کیلومتری مسیر قم ـ تهران جاده خاکی وجود دارد که به دریاچه میرسد. که ما درکیلومتر 85 از اتوبان خارج شدیم .
دریاچه نمک حوض سلطان در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه خلیج فارس قرار دارد. این دریاچه که به دریاچه ساوه قم و دریاچه شاهی هم معروف است به مساحت تقریبی ۲۴۰ کیلومتر مربع در شمال شرق شهرستان قم واقع شده است و رشته کوههای البرز در شمال آن قرار دارد. دریاچه ساوه نام دیگری است که به حوض سلطان داده شده است چرا که بازمانده دریای بزرگ ساوه است. این دریاچه به دلیل نمک فراوان آن، اغلب به نام دریاچه نمک نیز شناخته میشود که البته اشتباه است و دریاچه نمک با وسعت بسیار بیشتر در جنوب شرقی قم واقع شده است. وسعت و شکل دریاچه متناسب با ورود آب و میزان بارندگی آن در فصول مختلف سال متفاوت است. در مواقع بارندگی و ذوب برفهای ارتفاعات اطراف، چون بر میزان آب ورودی افزوده میشود، وسعت آن زیاد و در غیر از این ایام، وسعت آن کم میشود. بدین ترتیب سطح آب دریاچه پیوسته در نوسان است. این دریاچه از دو چالهٔ جدا از هم تشکیل شدهاست. چالهٔ غربی به نام حوض سلطان و چاله شرقی به نام حوض مره است که بهوسیله یک آبراهه به هم وصل میشوند که در گذشته به آن دریاچه شاهی نیز میگفتهاند. در فصول پر آب ابتدا چاله مره پر میشود و سپس آب اضافی وارد حوض سلطان میشود. رودهای متعددی به این دریاچه وارد میشوند که عموماً از اراضی شوره زار ونمکی اطراف عبور میکنند. از جمله این رودها میتوان به رود شور و قره چای اشاره کرد.
سالانه مقدار زیادی نمک از دریاچه حوض
سلطان استخراج میشود. برای پیشروی تا قلب دریاچه حتما به گل خواهید نشست و آثار
نمک ماندگار را تا مدتها در کفش و لباستان خواهید داشت؛ بنابراین از پوشیدن کفش و
شلوارهای پلوخوری خودداری کنید.
دریاچه حوض سلطان به مانند آیینه ای بزرگ در وسط ایران زمین است. ارتفاع دریاچه از سطح دریا ۸۲۰ متر می باشد که تقریبا در تمام سطح دریاچه یکسان است.
جاده به معدن نمک نوری ختم میگردید. ما ساعت 11 در محوطه این معدن ماشین ها را پارک نموده و آماده رفتن به درون دریاچه شدیم . آب دریاچه با گرم شدن هوا و تابش آفتاب خیلی کم شده بود و دریاچه خشک بود. در خشکی های به جا مانده از دریاچه حرکت کردیم و بعد از گذشت 1 ساعت بر روی نمک های بلورین که کف پای بعضی از دوستان را می گزید، چشم ها خیره به آینه طبیعی خداوند شد. خیلی زیبا بود. هر کس دیگری را در تصویر بازتابی اش در آب می جست و آن را با عکس به یادگارها می سپرد. در جزیره یکی از ماشین های معدن در حال کار بود و سکوت منطقه را با کار خود به تکاپوی زندگی دعوت می نمود. نسیم خنک و خوبی بر تابش گرم آفتاب غلبه کرده بود. درون دریاچه نیز جاده خاکریزی هست که برای جلوگیری از فرورفتن خودروها در باتلاق و بهره برداری از نمک دریاچه مورد استفاده قرار میگیرد. که ما نیز در کنار یکی از جاده های خاکریز برای ناهار توقف کردیم. زمان 13:30 را نشان میداد. بعد از ناهار لحظه ای بود که ماشین درحال کار در جزیره خاموش شد و فقط صدای زیبای باد گوش را نوازش میکرد. سکوتی زیبا دریاچه را فرا گرفت. لحظه ای همگی به نجوای باد با حوض سلطان گوش سپردیم. شعر زیبایی بود که باد برای معشوق خود برای سلطانش زمزمه میکرد. نسیم خنکی ما را در آغوش کشیده بود.
در ساعت 15 به عزم برگشت به سمت معدن به راه افتادیم. تکه های ابر در آسمان تبدیل شدن به ابر ابرهای زیبا که گاهی قطره های کوچکی را به ما هدیه میداد. بعضی از دوستان مسیر برگشت را بدون چکمه امتحان کردند و در یک سوم مسیر تکه های نمک بلورین بود که پا را سوزن میزد .در ادامه، مسیر به صورت شن نمک نرم شد که مرهمی برای آن سوزن زدن ها به کف پا شده بود. بعد از تمام شدن آب دریاچه فقط نمک بود. چند تن از دوستان دویدن را هم در این برنامه تجربه کردند. در انتهای برنامه در نزدیکی ماشین ها حلقه ی زیبای سبزمان را تشکیل دادیم و در آخرین برنامه سال برای یکدیگر آرزوی سلامتی و موفقیت کردیم. زمان 16:45 از معدن خارج شدیم و ساعت 18 برای چای و خداحافظی از یکدیگر در استراحتگاه 57 اتوبان قم توقف 20 دقیقه ای داشتیم و ساعت 19:30 به تهران رسیدیم . برنامه در ساعت 20 در آزادی به پایان رسید .
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه حوض سلطان اوایل بهار و اواسط پاییز است.
گزارش برنامه: مریم رحیمی
گزارش تصویری : مینا جعفری
هزینه برنامه: 40 هزار تومان
همنوردان : مریم رحیمی (سرپرست) ـ امید علیدوست ـ مهدی قمری ـ هاله احمدیان کیا ـ تارا بیرامی ـ سمیه افراسیابی ـ عادله مالکی ـ مینا جعفری
کانال رسمى گروه در تلگرام
sarzaminpars92@
روابط عمومى گروه کوه نوردى سرزمین پارس "
برنامه بسیار زیبا و خوبی بود